Republika Srbija - Republic of Serbia
Grad Beograd - City of Belgrade
Zeleznice Srbije - Serbian Railways

Potpisan Protokol o nastavku izgradnje železničke stanice Beograd Centar - Prokop

Aktuelno »

17.10.2008.

Potpisan Protokol o nastavku izgradnje železničke stanice Beograd Centar - Prokop

Beograd, 17.10.2010. godine

(Izvor: zvaničan sajt grada Beograda)

Ministri za infrastrukturu i NIP Milutin Mrkonjić i Verica Kalanović i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas potpisali su danas na železničkoj stanici „Prokop” protokol o nastavku njene izgradnje. Potpisivanju je prisustvovao predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković.

– Potpisivanje protokola simbolično označava intenziviranje radova na Koridoru X, a suštinski predstavlja obezbedjivanje početnog iznosa sredstava za te radove. Putni i železnički koridori X su među prioritetima Vlade Srbije. Namera nam je da naše pruge mogu da propuste vozove sa znatno većom brzinom nego do sada i da omogućimo nesmetano obavljanje i putničkog i teretnog saobraćaja, gde imamo velike neiskorišćene mogućnosti. Izgradnjom odgovarajuće infrastrukture postaćemo privlačna destinacija za strane i domaće ulagače – rekao je Cvetković.

Milutin Mrkonjić je najavio da će stanica „Prokop” biti završena za godinu i po dana, pri čemu će republika dati 50 miliona evra za radove vezane za železnicu i 15 miliona na ime dugova izvodjaču radova „Energoprojektu”, a grad 22 miliona evra za izgradnju pristupnih saobraćajnica. On je istakao i da će njenom izgradnjom biti oslobodjen Savski amfiteatar, odnosno grad će dobiti ekskluzivno gradjevinsko zemljište uz Savu.

Stanica „Prokop” nalazi se u okviru Beogradskog železničkog čvora, a projekat za njenu izgradnju završen je 1974. godine, kada je i potpisan ugovor o gradnji. Radovi su počeli 1977. godine, ali su stagnirali zbog ekonomske krize u zemlji. Ugovorom sa „Energoprojektom” gradnja je nastavljena 1996. godine, da bi 2000. bila u potpunosti obustavljena.


Beograd, 17. oktobar 2008. godine

(Izvor: zvaničan sajt Vlade Republike Srbije)

 – Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, ministar za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović i gradonačelnik Beograda Dragan Djilas potpisali su danas u prisustvu predsednika Vlade Republike Srbije Mirka Cvetkovića Ugovor o završetku izgradnje železničke stanice „Prokop“.

Ukupna vrednost radova, koji će biti završeni u narednih godinu i po dana, iznosi približno 100 miliona evra.

Cvetković je nakon potpisivanja Ugovora istakao da je izgradnja železničkog Koridora X podjednako važna kao i putni deo tog koridora, i ukazao na to da je infrastruktura neophodna za privlačenje stranih direktnih investicija.

On je najavio da će izgradnja putničkog dela Koridora X biti završena za vreme mandata ove vlade, dok će izgradnja železničke infrastrukture trajati duže.

Predsednik Vlade je naglasio da je važno da nova železnička infrastruktura u Srbiji ima mnogo veću propusnu moć i brzinu saobraćaja nego do sada.

Istovremeno, Mrkonjić je najavio da će železnička stanica „Prokop“ biti završena u narednih godinu i po dana, a posle njene izgradnje biće rasterećen Savski amfiteatar, gde je sada glavna železnička stanica u Beogradu.

Cvetković, Mrkonjić, Kalanović i Đilas danas su takodje obišli i železničku stanicu "Vukov spomenik".

Posle kraće vožnje vozom od „Prokopa“ do ove stanice, ministar za infrastrukturu upoznao je predsednika Vlade sa planovima povezivanja stanice "Vukov spomenik" sa železničkim čvorom u Beogradu.

Na galeriji buduće stanice metroa Mrkonjić je pokazao zid iza kojeg već postoji tunel tog metroa.Čitanja: 99 | rss | print

Dodaj komentar